Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση -30% στην αγορά

- Τις μέρες των Χριστουγέννων

     "Βαρυχειμωνιά" επικράτησε στη εφετινή χριστουγεννιάτικη αγορά καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για μείωση κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι.
     Οι πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από όλη την Ελλάδα δίνουν απογοητευτικά ποσοστά. Ειδικότερα, η ένδυση και υπόδηση...
...ξεπέρασε σε μείωση το 40%, τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών το 30%, τα καταστήματα καλλυντικών, βιβλίων και δώρων το 20%, ενώ ακόμα και στα καταστήματα τροφίμων και ποτών παρουσιάζεται μείωση κατά 15% πάντα σε σύγκριση με πέρυσι.

Διασώθηκαν παιδικά και παιχνίδια
     Ως μονή εξαίρεση που κάπως διασώθηκε από αυτή την κάθετη πτώση, αποτελεί ο κλάδος των παιδικών και των παιχνιδιών.
     Οι γενναίες μειώσεις τιμών και οι εορταστικές προσφορές πριν και κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μπορεί να μην κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις στα περυσινά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον βοήθησαν να μην αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο οι μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.
     Ο "χορός" των πρωτοχρονιάτικων προσφορών στα καταστήματα λιανικής σε όλες τις αγορές των ελληνικών πόλεων, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί με ελκυστικά χαμηλές τιμές και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

"Xριστουγεννιάτικη θλίψη"
     Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η μειωμένη κατανάλωση και ο "φτωχός τζίρος" ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η "χριστουγεννιάτικη θλίψη" ήταν φέτος το κύριο γνώρισμα στην "εορταστική" κατά τα άλλα ελληνική αγορά.
     Οι έμποροι βίωσαν μια "χριστουγεννιάτικη κατήφεια" που τους ψαλίδισε όποια αισιοδοξία διατηρούσαν πριν τα Χριστούγεννα. Οι σαρωτικές αλλαγές στο ελληνικό εμπόριο κατά την διάρκεια του έτους αποτυπώθηκαν και στην τρέχουσα εορταστική αγορά αναδεικνύοντας το 2011 ως την χειρότερη χρόνια μέχρι τώρα.
     Εφέτος παρατηρήθηκαν πολλές καταναλωτικές αλλαγές στον Έλληνα, όπως αλλαγή διάθεσης, αλλαγή υποχρεώσεων, αλλαγή συμπεριφοράς, αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλαγή συνηθειών, ακόμα και αλλαγή προτίμησης στα χριστουγεννιάτικα δώρα.
     Συγκεκριμένα μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές προτίμησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, δυο στους πέντε παιδικά δώρα και παιχνίδια, ενώ δυο στους πέντε φέτος προτίμησαν τα δώρα χαμηλού κόστους, δηλαδή τα "μικροδωράκια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.