Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα η δίκη για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών στη Τρυγώνα

- Κατηγορούνται τρείς αξιωματικοί για ανθρωποκτονία από αμέλεια
- Από τις οικογένειες των θυμάτων των αστυνομικών Κώστα Βλαχοπάνου και Δημήτρη Κώτση

     Οι μνήμες από την τραγωδία της Τρυγώνας, όταν δύο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ρώσου κρατούμενου Μαξίμ Ζιλίν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του από τα Γιάννενα στη Λάρισα, δεν πρόλαβαν να ξεδιπλωθούν στη δικαστική αίθουσα, αλλά ήταν παρούσες.
     Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί της Αστυνομίας που είχαν επιτελικά καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2005, ο τότε...



...αστυνομικός διευθυντής Αναστάσιος Ναστούλης, ο τότε υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γιάννης Δρόσος και ο τότε διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Σταύρος Πανταζής, δεν πρόλαβαν καν να καθίσουν στο εδώλιο, καθώς η δίκη διακόπηκε για τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.
     Οι τρεις αξιωματικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Εναντίον των συγκεκριμένων στράφηκαν οι οικογένειες των δύο θυμάτων αστυνομικών -του Κώστα Βλαχοπάνου και του Δημήτρη Κώτση- με μήνυση που κατέθεσαν το 2007.
     Την περίοδο μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον τότε διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών κ. Πανταζή και τον αξιωματικό υπηρεσίας Λάμπρο Τραγουδάρα. Η Δικαιοσύνη, στη συνέχεια, αθώωσε τους δύο αξιωματικούς από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με απαλλακτικό βούλευμα. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνταν ότι δεν είχαν ενημερώσει τους συναδέλφους τους για την επικινδυνότητα των κρατούμενων (εκτός από τον Ρώσο, στην κλούβα ήταν και δύο Αλβανοί).
     Το απαλλακτικό αυτό βούλευμα αποτέλεσε στην ουσία και την αιτία διακοπής της δίκης. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το βούλευμα απάλλασσε τον έναν από τους τρεις κατηγορούμενους, τον κ. Πανταζή, υπάρχει δεδικασμένο. Θεώρησε δηλαδή ότι κατά κάποιο τρόπο η Δικαιοσύνη έχει κρίνει την υπόθεση. Η πολιτική αγωγή, από την πλευρά της, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το βούλευμα αφορούσε συγκεκριμένη κατηγορία, την παράβαση καθήκοντος, και δεν εξέταζε άλλες πιθανές κατηγορίες.
     Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει και προχώρησε σε διακοπή της δίκης μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινωθεί αν θα δικαστεί η υπόθεση ή όχι.

Το χρονικό της υπόθεσης
     Ήταν παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2006 όταν κατά τη μεταγωγή τριών κρατουμένων από τα Γιάννενα στη Λάρισα, ο ένας από τους δύο, ο 23χρονος Μαξίμ Ζιλίν ζήτησε επίμονα από τους δύο αστυνομικούς να γίνει μια στάση για σωματική ανάγκη, κοντά στην Τρυγώνα. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν. Ο Ζιλίν άρπαξε το περίστροφο του ενός εκ των δύο αστυνομικών και σκότωσε και τους δύο εν ψυχρώ.
     Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος βρέθηκε νεκρός. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι είχε αυτοκτονήσει, χρησιμοποιώντας πιθανότατα την τελευταία σφαίρα από το όπλο με το οποίο δολοφόνησε τους δύο αστυνομικούς.


ΠΗΓΗ: agon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.