Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Χωρίς οξυγόνο οι Δήμοι

- Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
- Kινδυνεύουν άμεσα να κατεβάσουν «ρολά»
     Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη βιωσιμότητα των δήμων της χώρας λόγω των μειωμένων κονδυλίων-πόρων από τον Προϋπολογισμό του 2012. Και δεν έχει άδικο μιας και ο κωδικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 2/3, με αποτέλεσμα οι δήμοι να κινδυνεύουν άμεσα να κατεβάσουν «ρολά».
     Από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2012 προκύπτει νέα...



...μεγάλη μείωση των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα φθάσει στο 25-30%.
     Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι μειωμένοι πόροι από ίδια έσοδα (ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν, αλλαγή στα τετραγωνικά, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα, αδυναμία επαγγελματιών να καταβάλουν τα τέλη κ.λπ.), γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι το 2012 θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
     Προφανώς και δεν αγνοούμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Ωστόσο, η δραστική περικοπή κονδυλίων από την αυτοδιοίκηση αποστερεί το απαραίτητο οξυγόνο για να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες των δημοτών, δηλαδή, όλων εμάς.
     Η ΚΕΔΕ, αν διατηρεί στοιχειώδη αυτονομία από τον κομματισμό, θα πρέπει να διατυπώσει σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, αξιώνοντας να διασφαλιστεί η λειτουργία των Δήμων και η ανταπόκρισή τους στις βασικές τουλάχιστον υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται.
     Διαφορετικά οι Δήμοι και επομένως και οι Δημοτικές Αρχές δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Εκτός κι αν ένας τέτοιος λόγος είναι η αποστολή των καταλόγων της εργασιακής εφεδρείας οι οποίοι αναμένεται να μακρύνουν τους επόμενους μήνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.