Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ρευστό αλλά και δουλειά στους Δήμους

- Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα προγράμματα από εκατοντάδες ανέργους του Νομού Άρτας

     Σε μία εβδομάδα χορηγείται στους Δήμους μία δόση ύψους 53,5 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα, ενώ σε δύο εβδομάδες χορηγούνται 80 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ και ως το τέλος του 2011 πιθανόν να χορηγηθεί στους Δήμους ακόμη μία δόση από τα παρακρατηθέντα όπως επίσης κι άλλα χρήματα από τη ΣΑΤΑ.
     Η συγκεκριμένη δέσμευση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του...



...υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλης της χώρας, αλλά και του Νομού Άρτας με σημαντικές αρνητικές συνέπειες και στην τοπική αγορά.
     Παράλληλα, τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ο Δεκέμβριος, πρόκειται να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους, το οποίο στην πλήρη έκτασή του έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και πρόκειται να συμβάλλει στην απασχόληση 100 χιλιάδων ανέργων.
     Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012 και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, εξασφαλίζοντας αρχικά για το πρώτο έτος, 25.000 θέσεις εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως).
     Έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: συντήρηση και επισκευή δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα (δημιουργία μικρών και ευέλικτων φραγμάτων που συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες), πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών (αποψίλωση, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών εκεί που δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγέννηση, αναδασώσεις), συντήρηση επισκευή κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), συντήρηση επισκευή κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια).
     Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένουν εκατοντάδες άνεργοι και του Νομού μας προκειμένου να βρουν πρόσκαιρη, έστω απασχόληση. Το ζήτημα όμως είναι πως θα γίνουν αυτές οι πρόσκαιρες προσλήψεις στους Δήμους.
     Όπως διευκρινίστηκε προχθές μέσω ΑΣΕΠ θα γίνει τελικά η πρόσληψη των ανέργων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες. Μπορεί τα προγράμματα να υλοποιηθούν μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), αλλά θα υπάρχει ο έλεγχος των κριτηρίων από τον ΑΣΕΠ που θα μπορεί να κρίνει και τα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.