Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Αράχθου

- Άρχισαν οι εργασίες από την περασμένη Δευτέρα
- Το έργο θα παραδοθεί στις 13 Νοεμβρίου

     Καθαρισμός της κοίτης του ποταμού Αράχθου και μερική αποκατάσταση της περιοχής της γέφυρας, είναι το έργο το οποίο εκτελείται από την περασμένη Δευτέρα, στην περιοχή της γέφυρας Άρτας και το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα είκοσι ημερών. Το έργο έχει ενταχθεί στους Αυτοτελείς Πόρους της Π.Ε. Άρτας με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ανάδοχος είναι ο Γιάννης Κάλλιας.
     Στο πλαίσιο της εργολαβίας προβλέπεται να γίνει...


...αποκατάσταση της κοίτης ανάντη του παλιού γεφυριού της Άρτας, σε ένα μήκος περίπου 300 μέτρων. Με την αποκατάσταση προβλέπεται η εξαφάνιση της λουρονησίδας που υπάρχει μέσα στην κοίτη του ποταμού, προς την αριστερή όχθη κατά τη ροή του νερού, ενώ παράλληλα προβλέπεται και μια ενίσχυση περιμετρικά των βάθρων της ιστορικής γέφυρας από υποσκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς.
     Για τις ανάγκες των εργασιών έχει δοθεί άδεια από τη ΔΕΗ για 20 μέρες και αν χρειαστεί θα ζητηθεί παράταση, αν και ο εργολάβος κ. Κάλλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.
     Το έργο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς μαζί με τον Δ/ντή Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Άρτας Χρήστο Οικονομίδη και στελέχη της Υπηρεσίας και εξέτασαν την πορεία του. Παρών κατά την επίσκεψη ήταν και ο εργολάβος κ. Κάλλιας.
     Ο κ. Ψαθάς σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μια εργολαβία η οποία ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα. Ήταν στις προτεραιότητές μου ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού παραπλεύρως της γέφυρας. Είναι ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα και στην πορεία του νερού και γενικότερα στην αισθητική και στην ιστορικότητα του μνημείου. Ήταν μια από τις προτεραιότητές μου και το εντάξαμε στους αυτοτελείς πόρους δηλαδή το πρόγραμμα των τεχνικών μας έργων και ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε. Να είμαι ειλικρινής είμαι και χαρούμενος γιατί είναι ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε ήδη γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
     Το έργο εκτός των άλλων θα συμβάλει και στην ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού. 
«Το γεφύρι είχε φτάσει σε επίπεδο να μην φαίνεται καν από το αυθαίρετο δάσος που δημιούργησε η ίδια η φύση και έπρεπε κατ’ αρχήν να καθαρίσουμε την κοίτη του ποταμού από το δάσος αυτό και απ’ την άποψη πιθανών φαινομένων πλημμύρας -όπως βλέπετε η δεξιά πλευρά στην κοίτη η έχει φαγωθεί- και για την καλύτερη ροή του νερού» τόνισε ο κ. Ψαθάς.
     Στις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου αναφέρθηκε ο κ. Οικονομίδης ο οποίος είπε ότι υπήρχε και ένα άλλο έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο έχει δημοπρατηθεί αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβασή του και το οποίο έχει ξέχωρο αντικείμενο, με εργασίες επεμβάσεων κατάντη της ιστορικής γέφυρας μεταξύ κυρίως των δύο γεφυρών και ενίσχυση της δεξιάς πλευράς.
     «Αυτό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει» ανέφερε ο κ. Οικονομίδης. «Ξεκινήσαμε εμείς το δικό μας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για να κόψει τη ροή του νερού. Ξεκινήσαμε την προηγούμενη Δευτέρα στις 24 του μήνα και έχουμε προθεσμία μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, στις 12 το βράδυ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καταβάλουμε προσπάθεια μέσα σ’ αυτό το διάστημα των 19 ημερών να ολοκληρώσουμε το αντικείμενο το οποίο έχουμε. Είναι λίγο δύσκολο βέβαια, είναι αρκετά μικρό το διάστημα. Αν μπορέσουμε και το ολοκληρώσουμε έχει καλώς. Αν δεν μπορέσουμε θα προσπαθήσουμε πάλι να ζητήσουμε απ’ τη ΔΕΗ μια παράταση και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν πιθανόν η ΔΕΗ να μπορέσει να μας ικανοποιήσει το αίτημα».
     Σε ερώτηση αν κινδυνεύει το ιστορικό γεφύρι ο κ. Οικονομίδης είπε:
     «Το έχω ξαναπεί και παλαιότερα ως Ν.Α., το γεφύρι δεν κινδυνεύει. Το γεφύρι έχει ενισχυθεί στην ανοδομή του και στα θεμέλιά του κατά τέτοιον τρόπο που δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτές οι εργασίες ξέρετε, είχαν γίνει το 1985, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη είχε δοθεί 1 δις. Έχουν γίνει σοβαρές εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι πέραν των ενισχυμένων βάθρων. Κάνουμε μια προστασία της κοίτης ώστε να μην γίνεται υποσκαφή γιατί αν το αφήσουμε και υποσκάπτεται συνέχεια κάποια στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Αυτό λοιπόν πάμε να το προλάβουμε τώρα. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο των εργασιών τις οποίες τις παρακολουθούμε συνεχώς».
     Ως προς τις δυσκολίες του έργου ο κ. Οικονομίδης ανέφερε:
     «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν μπορούσε να εκτιμηθεί το ύψος των ποσοτήτων γιατί υπήρχε η ροή του νερού στη φάση της σύνταξης της μελέτης και έχουμε κάποιες αποκλίσεις. Τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τουλάχιστον να πετύχουμε ό,τι το δυνατόν καλύτερο μέσα σ’ αυτή την εγκεκριμένη πίστωση και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον και ο χρόνος μας το επιτρέπει εδώ είμαστε, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να παρουσιάσουμε κάτι καλό. Σας είπα όμως ότι οι εργασίες ξεκινάνε από την ιστορική γέφυρα και πάνω. Το κάτω το κομμάτι ήταν στο έργο αυτό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο θα γίνει. Δεν ξέρω αν θα γίνει σ’ αυτή τη φάση γιατί τώρα υπάρχει διακοπή του νερού».
     Πάνω στο θέμα αυτό ο κ. Ψαθάς σημείωσε «υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα όσον αφορά την εργολαβία που είχε προκηρυχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσον αφορά το πρόβλημα των πιστώσεων, που ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε. Καταλαβαίνετε ότι έχει να κάνει γενικότερα με την οικονομική κατάσταση της χώρας».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/10/11, 3:26 π.μ.

    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ 300.000 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Ν.Α.ΑΡΤΑΣ? ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ Ο κ.ΨΑΘΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.