Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η "πρώτη" της ΠΕΔ

- Συνεδρίασε χθες το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔΗ)
- "Ιστορική" την χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Γιάννης Παπαλέξης
     Η πρώτη -"ιστορική" όπως τη χαρακτήρισε ο Γιάννης Παπαλέξης- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔΗ) πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα σε πνεύμα απόλυτης συναίνεσης.
     Οι αιρετοί της Ηπείρου εμφανίστηκαν πρόθυμοι να...



...αναλύσουν το σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και απασχολούν τους δήμους. Έτσι, όταν ξεκίνησε η συζήτηση "επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος", οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν μια σειρά γνωστών και ταυτόχρονα σοβαρών προβλημάτων που ζητούν επίλυση.
     Το τοπίο του "Καλλικράτη" χαρακτηρίσθηκε "θολό" γεγονός που αντανακλά στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και συντελεί στο να μην αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά, εδώ και χρόνια προβλήματα.
     Από τις σχολικές επιτροπές, μέχρι τη μεταφορά των μαθητών και από τον Φ.Π.Α. στο πόσιμο νερό μέχρι και τη διαχείριση των απορριμμάτων -που θεωρείται ελλιπής- υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.
     Έτσι, ο Θανάσης Μανταλόβας, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων στην παρέμβασή του επεσήμανε το αυτονόητο: «Θα πρέπει να γίνει μια οργανωμένη συζήτηση», είπε και πρότεινε για κάθε θέμα να υπάρχει εισήγηση από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΔΗ ή από κάποιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
     Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των 18 δήμων της περιφέρειας και ομογενοποίηση των θεμάτων, ώστε η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο να διεξάγεται οργανωμένα και να υπάρχει αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού οργάνου των αιρετών στην Ήπειρο.

Περί αρμοδιοτήτων
     Ο πρόεδρος της "Ένωσης" χαρακτήρισε δύσκολη την παρούσα χρονική περίοδο και απηύθυνε κάλεσμα στους αιρετούς να συνεργαστούν για την προώθηση επίλυσης και αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων και προβλημάτων.
     Σε "τρία σοβαρά θέματα" όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΗ, Δημήτρης Ρογκότης, δίνοντας έμφαση στις εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν οι σχολικές επιτροπές, στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών -ο πρώτος διαγωνισμός στο δήμο Ζίτσας απέβη άκαρπος, εξήγησε- και στο Φ.Π.Α. που η νομοθεσία προβλέπει να επιβληθεί στο πόσιμο νερό.
     Τις απαντήσεις έδωσε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Δωδώνης, Κώστας Κατσανάκης, κάνοντας λόγο για "τραγωδία" σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών και στη συνέχεια διευκρίνισε πως ο δήμος του δεν θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
     Διεκδικητικός και φιλολαϊκός εμφανίστηκε στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκόντας, σημειώνοντας ότι οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά. Ακόμη, πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο να πει ομόφωνα "όχι" στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και θεώρησε ότι ο "Καλλικράτης", όπως εφαρμόζεται, απέχει πολύ από τις προσδοκίες των αιρετών και των αποφάσεων που είχε λάβει η ΚΕΔΚΕ.

"Γυμνοί" δήμοι
     Τα επίκαιρα θέματα, όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η εργασιακή εφεδρεία, έθεσε ο Γιώργος Παπαδιώτης, προτείνοντας στην ΠΕΔΗ να πάρει θέση και να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης.
     «Οι δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν "γυμνοί" από προσωπικό» επισήμανε και θεώρησε ότι και τα δυο αυτά θέματα δεν έχουν μόνο τυπικό χαρακτήρα, αλλά και ισχυρά ηθικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Και ενώ η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζεται, οι αιρετοί θεωρούν ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
     Μάλιστα, ο Δημήτρης Κατσιπανέλης, δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας, ανέφερε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός των ΧΥΤΑ δεν είναι λειτουργικός και κατήγγειλε ότι ρέματα και ερημικές τοποθεσίες μετατρέπονται σταδιακά σε νέες χωματερές.
     Επ’ αυτού συμφώνησε και το μέλος του συμβουλίου Μαρίνος Γαρνέλης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή των Τζουμέρκων.

ΠΗΓΗ: agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.