Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τιμές - φωτιά στα τρόφιμα

- Αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής

     Τιμές - φωτιά στα βασικά είδη διατροφής, από το ψωμί και το γάλα μέχρι το κρέας και το ψάρι, αποτυπώνει έρευνα τιμών, η οποία δείχνει ότι στα τρόφιμα οι τιμές όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά αυξάνουν με ρυθμούς 3% ετησίως. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 13% τον τελευταίο χρόνο, αλλά και η ακρίβεια που διατηρείται στην αγορά εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων.
     Την ώρα που τα εισοδήματα των Ελλήνων «καταρρέουν» και νέες εισφορές και τέλη προστίθενται στον... ταλαίπωρο οικογενειακό προϋπολογισμό, οι «τσιμπημένες»...


...τιμές στα βασικά είδη διατροφής υποχρεώνουν τα νοικοκυριά να κάνουν και άλλες περικοπές στο... τραπέζι τους.
     Σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) που επεξεργάζεται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι δαπάνες για τρόφιμα, ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 3% σε σύγκριση με πέρσι τον ίδιο μήνα. Ενώ τον Αύγουστο του 2010 για τα ίδια τρόφιμα απαιτούνταν 347,43 ευρώ φέτος τα νοικοκυριά δαπάνησαν σχεδόν 10 ευρώ περισσότερα φτάνοντας στα 356,24. Στην πραγματικότητα βέβαια λίγοι ξόδεψαν αυτά τα χρήματα αγοράζοντας τα είδη διατροφής που συνήθιζαν και στο παρελθόν, αφού οι περισσότεροι είτε περιόρισαν τα τρόφιμα που αγοράζουν είτε επιλέγουν φτηνότερα (ιδιωτικής ετικέτας, λαϊκής αγοράς κ.λπ.) σε σχέση με αυτά που αγόραζαν παλαιότερα.
     «Συνολικά το οικογενειακό καλάθι κοστίζει πλέον πάνω από 2.275 ευρώ το μήνα. Στην έρευνα αυτήν εξετάσαμε μόνο τα τρόφιμα ή, όπως τα αποκαλούμε καθημερινά, είδη πρώτης ανάγκης που αγοράζει κανείς από το σούπερ μάρκετ, τη λαϊκή αγορά, το μανάβικο και το κρεοπωλείο. Μια εξήγηση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που από το 10% πήγε στο 11% και τελικά στο 13%. Επιπλέον, όμως, και η αγορά δε δείχνει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και βλέπουμε συνέχεια αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής. Σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού που έχουμε, δεν είναι λογικό να χρειάζεται 10 ευρώ περισσότερα από πέρσι για να αγοράσεις τα ίδια τρόφιμα», τόνισε ο Βασίλης Λύγκας, πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ.

Μόνο τα φρούτα φτηνότερα

     Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών κατά 6% καταγράφεται στις κατηγορίες έλαια και λίπη, καθώς και τα ψάρια. Ακολουθούν με 4% η κατηγορία καφές, τσάι και κακάο και με 3% τα περισσότερα είδη διατροφής, όπως είναι το αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά και τα λαχανικά, ενώ κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές στο κρέας.
     Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τροφίμων, οι όποιες αυξήσεις των τιμών οφείλονται στην αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στο 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.