Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου

- Την απόλυτη πλειοψηφία κέρδισε το ΠΑΣΟΚ
- Καθαρή νίκη για το συνδυασμό του Γιάννη Παπαλέξη
- Ποιούς εκλέγουν οι συνδυασμοί

     Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου κέρδισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το ψηφοδέλτιο δημάρχων και συμβούλων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
     Με 67 ψήφους που έλαβε εκλέγει τα 13 από τα 21 μέλη, ενώ το ψηφοδέλτιο από τη Ν.Δ με 44 ψήφους κέρδισε 7 έδρες και μια έδρα, με 7 ψήφους από 6 που απαιτούνταν, εκλέχτηκε ο...


...μεμονωμένος υποψήφιος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Μασσαλάς.
     Το ΚΚΕ απέτυχε να κερδίσει έδρα λαμβάνοντας ο υποψήφιος του Δημήτρης Τασιούλας μόνο 4 ψήφους.
     Για την Κεντρική Ένωση Δήμων οι αυτοδιοικητικοί από το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν 4 θέσεις στη γενική συνέλευση και 2 αυτοί της Ν.Δ.

Καθολική συμμετοχή και μια ένσταση...
     Στην ψηφοφορία που άρχισε χθες στις 11:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Du lac μετείχαν 123 από τους 125 εκπροσώπους και βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.
     Δεν ψήφισε, διαμαρτυρόμενος για το Προεδρικό Διάταγμα που αποκλείει τις μικρές παρατάξεις ο Στέφανος Σκοπούλης, (ΔΡΑΣΥ από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων), όπως ο ίδιος δήλωσε.
     Η ένσταση που κατατέθηκε από πλευράς ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για μη συμμετοχή (με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ) του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνου Γαρνέλη, απορρίφθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή.
     Είναι το γνωστό πρόβλημα δεδομένου ότι ο κ. Γαρνέλης χάνει το αξίωμα του, λόγω ποσόστωσης, με απόφαση του ΣτΕ, έχουν οριστεί εκλογές για τις 2 Οκτωβρίου, χωρίς την συμμετοχή του συνδυασμού του, αλλά εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σε αίτηση αναίρεσης που κατατέθηκε.

Ποιούς εκλέγει ο συνδυασμός από το ΠΑΣΟΚ
     Αναλυτικά τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά νωρίς το απόγευμα, έδωσαν καθαρή νίκη στο συνδυασμό «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη.
     Οι 67 ψήφοι που συγκέντρωσε ήταν αναμενόμενοι και με αυτούς εκλέγει 13 μέλη στην διοίκηση της ΠΕΔ, 9 δημάρχους και 4 δημοτικούς συμβούλους.
     Το εκλογικό μέτρο ήταν 6 αλλά τις δυο επιπλέον έδρες τις κερδίζει ο πρώτος συνδυασμός και από τις 11 έφτασε στις 13.
     Οι δήμαρχοι που έθεσαν υποψηφιότητα ήταν 10 και έμεινε εκτός μόνο ο δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, αφού εκλέχτηκαν 9 από το συνδυασμό του και 3 από τον δεύτερο. Ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης δεν έθεσε υποψηφιότητα.
     Πρώτος σε ψήφους ήταν ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος με 48, ακολούθησαν με 47 ψήφους ο επικεφαλής Γιάννης Παπαλέξης και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση. Ψηλά και ο δήμαρχος Δωδώνης, Κώστας Κατσανάκης με 45 ψήφους. Ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης έλαβε 38 ψήφους, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης 37, ο δήμαρχος Πάργας Θανάσης Λιόλιος 36, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές 32 ψήφους, ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας 31 ψήφους και 17 ψήφους ο δήμαρχος Ζαγορίου που δεν εκλέγεται.
     Από τους δημοτικούς συμβούλους στο ίδιο ψηφοδέλτιο εκλέγονται οι 4 από τους 11 και ειδικότερα πρώτος ο Θανάσης Μανταλόβας (Ιωαννίνων) με 38 ψήφους, Δημήτρης Κατσιπανέλης (Πρέβεζας) 32, Σταύρος Βιρβίλης (Πωγωνίου) με 27 ψήφους, Γιώργος Παπαδιώτης (Ιωαννίνων) με 21 ψήφους.
     Δεν εκλέγονται οι, Κώστας Βογιατζής (20), Νικόλαος Τάσιος (20), Αλκιβιάδης Λάνταβος (18), Χρυσόστομος Λάκκας (18), Θωμάς Τσιρογιάννης (15), Χρήστος Γεώργος (13) και Χριστόφορος Κολιγιώτης (6).
     Για τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ εκλέγονται 4 από τους 7 υποψηφίους.
     Με 35 ψήφους ο Φίλιππος Τσουμάνης (Ιωαννίνων), με 32 η Στέλλα Βαρτελάτου, ακολουθεί ο Δημήτρης Νάστος (Ιωαννίνων) με 30 και ο Δημήτρης Γιωτίτσας (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων) με 27 ψήφους.
     Δεν εκλέχτηκαν ο Βασίλης Γαρδίκος (Ζίτσας) με 21, ο Θεόδωρος Γκούβας με 17 και Γεώργιος Πανταζής με 16 ψήφους.

Οι εκλεγέντες από τον συνδυασμό της Ν.Δ
     Ο συνδυασμός «Αδέσμευτο Δημοκρατικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηπείρου» από το χώρο της Ν.Δ και επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα, έλαβε 44 ψήφους και κέρδισε 7 έδρες στο Δ.Σ της ΠΕΔ.
      Και οι τρείς δήμαρχοι που ήταν υποψήφιοι εκλέγονται, δηλαδή Δημήτρης Γιολδάσης (Ζηρού) με 32 ψήφους, Νίκος Τσομπίκος (Μετσόβου) με 28 και Μαρίνος Γαρνέλης (Κεντρικών Τζουμέρκων) με 28 ψήφους.
     Ο συνδυασμός εκλέγει και 4 από τους 8 υποψηφίους συμβούλους. Πρώτος με 28 ψήφους ο Νίκος Γκόντας (Ιωαννίνων), ακολουθούν με 25 ψήφους οι κ.κ Αλέξανδρος Μάνος και Ιωάννης Σφριντζέρης και με 24 ψήφους ο Βασίλης Γιόγιακας (Ηγουμενίτσας).
     Δεν εκλέχτηκαν ο Σάκης Βλέτσας (Ζίτσας) με 22 ψήφους, ο Γιάννης Μπάρκας (Δωδώνης) επίσης με 22,  ο Κωνσταντίνος Γεωργούλας έλαβε 14 ψήφους και ο Θωμάς Τσουπινάκης 17.
     Για την ΚΕΔΕ εκπρόσωποι εκλέχτηκαν, ο Νίκος Γκόντας με 25 ψήφους και ο Χρήστος Παπάζογλου με 24, ενώ ο Αντώνης Νάστας έλαβε 16 και ο Αθανάσιος Παππάς 15 ψήφους.

Γ. Παπαλέξης: «Μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς η ΠΕΔ»
     Ο πρώτος πρόεδρος της ΠΕΔ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δήμαρχος Αρταίων, Γιάννης Παπαλέξης, με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη λήξη της καταμέτρησης των ψήφων, τόνισε πως πρώτος στόχος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης είναι να δουλέψει για το συμφέρον του τόπου, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς.
     «Ευχαριστώ του συναδέλφους που στήριξαν την προσπάθειά μας για μια νέα ΠΕΔ, δημιουργική και διεκδικητική, που θα λειτουργήσει στο μέλλον για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της Ηπείρου και του κόσμου που κατοικεί σε αυτή την παραμελημένη περιοχή.
     Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για μια δημιουργική, σωστή, δίκαιη και αποτελεσματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου.
     Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω κομματικούς εναγκαλισμούς γιατί προέχει το συμφέρον της Ηπείρου και των ανθρώπων που ζουν εδώ οι οποίοι μαστίζονται από την κρίση κι εμείς σαν αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο.
     Είμαστε βέβαια πολιτικά όντα και στηριχτήκαμε από δύο παρατάξεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν αυτόνομα με κριτήριο όμως το αυτοδιοικητικό συμφέρον», είπε ο κ. Παπαλέξης.

Η συνέλευση πριν την ψηφοφορία
     Στην συνέλευση προήδρευσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τα διαδικαστικά και τις ψηφοφορίες, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και σε εκπροσώπους ή απερχόμενους προέδρους των τεσσάρων ΤΕΔΚ.
      Ο κ. Φίλιος στην σύντομη τοποθέτηση του στάθηκε ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το νέο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Ηπείρου πλέον και στην εποχή του «Καλλικράτη» που στη χώρα μας ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Καλλικράτης» και οι δήμοι χρειάζονται όχι μόνο γερά θεμέλια, αλλά και αποτελεσματικότητα για να υπηρετήσουν τον πολίτη.
      «Μέσα σε ένα πολύ δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που συμπιέζει αφόρητα το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων η αυτοδιοίκηση είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και η διοίκηση της ΠΕΔ θα επιφορτιστεί με σημαντικό έργο», τόνισε ο κ. Φίλιος, προσθέτοντας ότι πολλά τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν στην Ήπειρο.
     Καταλήγοντας σημείωσε με νόημα, ότι η διοίκηση της ΠΕΔ θα κριθεί και θα απολογηθεί για το έργο της όχι από τα κόμματα, αλλά από τους πολίτες.
      Εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα (σε συνάντηση για το ΕΣΠΑ) χαιρέτησε τη γενική συνέλευση ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, σημειώνοντας ότι και στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης» δίνει το πλαίσιο και όχι τις λύσεις τις οποίες καλούνται να βρουν οι δήμοι και η Περιφέρεια.
      Ο κ. Πότσης χαρακτήρισε ως κορυφαίο το θεσμό της ΠΕΔ και υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει συνεργασία με τους δήμους για να δοθούν λύσεις και προοπτικές για τον τόπο.
      Χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Άρτας Χρ. Χασιάκος και Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εκλέγει τα συλλογικά της όργανα με μεγάλη καθυστέρηση, αφού το σχετικό Π.Δ δεν εκδόθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, στο τέλος του 2010, αλλά μόλις προ μηνός...
      Ο κ. Γκόντας μίλησε για πολλά και αρνητικά ζητήματα που προέκυψαν με τον «Καλλικράτη» για την ανάγκη να ξεπεράσει η αυτοδιοίκηση τον εναγκαλισμό με τα κόμματα που έχουν το δικό τους ρόλο, όπως έκανε η προηγούμενη θητεία με το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη υπέρ της μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είναι έτσι ο «Καλλικράτης».
      Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος της ΤΕΔΚ σημείωσε ότι η Τ.Α καλείται να παίξει ρόλο υπέρ των μη προνομιούχων και στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής. Για τη διοίκηση της ΠΕΔ, τόνισε ότι πρέπει να στηρίξει όλους του δήμους και ιδιαίτερα τους μικρούς και να απορροφήσει η αυτοδιοίκηση όσο το δυνατόν περισσότερα από το ΕΣΠΑ.

ΠΗΓΗ: neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.