Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αποχαιρετώντας τις καλύτερες μέρες

- Οι 8 στους 10 Έλληνες δεν θα ψωνίζουν
- Ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης
- Τι δηλώνουν στον "Α.Τ." συμπολίτες μας

     «Το 77% των ερωτηθέντων σε έρευνα στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52% ενώ το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%»
     Ελάχιστες ελπίδες μένουν στους πολίτες για καλύτερες...


...μέρες αφού τα νέα μέτρα, η μείωση των εισοδημάτων τους, η ακρίβεια καθημερινά στήνουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την ευημερία των νοικοκυριών.
     Ειδικά σε μια επαρχιακή περιοχή όπως είναι ο νομός Άρτας, οι πολίτες βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον να στερεύει από ευκαιρίες με αποτέλεσμα να ελαττώνουν στο ελάχιστο τις δαπάνες τους, αγοράζοντας πλέον μόνο τα απαραίτητα.
     Δεν είναι τυχαία εξάλλου τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες για τις καταναλωτικές αντιδράσεις τις κρίσεις, με την τελευταία να δείχνει ότι 8 στους 10 Έλληνες παγώνουν τις αγορές τους μπροστά στην εργασιακή ανασφάλεια και στην αγωνία για το μέλλον.
     Η έρευνα της The Boston Consulting Group (BCG) για την συμπεριφορά των καταναλωτών υπό τον τίτλο "Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών" που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρει ότι το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα αναβάλλει τις αγορές που μπορούν να περιμένουν, ενώ το 73% θα περιοριστεί στο να προμηθεύεται μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, ποσοστά που είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.
     Αναλυτικότερα:
     Tο 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%.
     Το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.
     Στο ερώτημα πόσο ασφαλής νιώθετε στη παρούσα εργασία σας το 24% των Ελλήνων δηλώνουν πολύ ανασφαλείς/ανασφαλείς ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%
     Tο 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως θα μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω το 2011 (44% των ερωτηθέντων στις 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους, τους επόμενους 12 μήνες).
     Έτσι λοιπόν οι Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως θα αλλάξει η αγοραστική τους συμπεριφορά τους επόμενους 12 μήνες. Οι τρεις πιο σημαντικές αλλαγές κατά σειρά σημασίας είναι ότι θα αναβάλλουν μεγάλα έξοδα τα οποία μπορούν να περιμένουν, θα μειώσουν κατά πολύ τα έξοδά τους στα μη-απαραίτητα, θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές και θα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που είναι σε προσφορά.

Ο νηστικός… καρβέλια ονειρεύεται
     Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι μεταξύ των 29 καταναλωτικών αξιών στις πρώτες θέσεις για τον Έλληνα καταναλωτή βρίσκονται κατά σειρά: η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία. Σε αντίθεση με τη πολυτέλεια και το πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας.
     Γεγονός που σημαίνει ότι η άποψη του καλοπερασάκια Έλληνα στην ουσία είναι ένα τέχνασμα αφού από την καθημερινότητά του λείπουν βασικά αγαθά που σε κάθε άλλη δημοκρατική κοινωνία θεωρούνται αυτονόητα.

Τι δηλώνουν στον "Α.Τ." συμπολίτες μας
     Λαμπρινή Π., ετών 35, ιδιωτική υπάλληλος
     «Δυστυχώς εδώ και καιρό βιώνω αγωνία ακόμη και για το άμεσο μέλλον αφού βλέπω καθημερινά την οικονομική κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πλέον είμαι πεπεισμένη ότι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν οπότε και προσπαθώ να μειώσω τα έξοδά μου στο ελάχιστο και σε καθημερινές ανάγκες αλλά και σε ότι αφορά αγορές κτλ. Παρακολουθώντας τη ζωή των γονιών μου, των φίλων μου, των γνωστών μου και βλέπω ότι όλοι έχουν αλλάξει συνήθειες. Όχι ότι ζούσαν μια πολυτελή ζωή αλλά έκοψαν ακόμη και τις μικρές απολαύσεις όπως να πιούνε έξω ένα καφέ ή ένα ποτό».

      Δημήτρης Μ., ετών 48, άνεργος
     «Αυτό που βλέπω είναι ότι οι περισσότεροι θα φτάσουμε στην εξαθλίωση και ελάχιστοι θα συνεχίσουν να περνάνε καλά αφού στην ουσία εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι με προνόμια που δυστυχώς δεν κέρδισαν με τον ιδρώτα τους. Φυσικά, εμείς, οι πολλοί, δεν έχουμε περιθώρια να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, οπότε και θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε αγορά δεν αφορά την επιβίωση. Εκεί μας έφτασε η αδιαφορία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.