Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στο τέλος για τα ακίνητα

Προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

     Μόνιμο είναι τελικά το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα με τους ίδιους συντελεστές, επιβαρύνοντας δραματικά τα νοικοκυριά.
     Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προανήγγειλε στη Βουλή ότι η σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα και ενδεχομένως θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβάλλεται σήμερα για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
     Παράλληλα, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος...


...προβλέπουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους ανέργους.
     Ειδικότερα, με βάση τις αλλαγές που επήλθαν ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, το ειδικό τέλος είναι μίνιμουμ 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:
     - Πολύτεκνο, εφόσον τα τέκνα του τον βαρύνουν φορολογικά κατά το οικονομικό έτος 2011 και το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτους του έτους επιβολής του τέλους ήταν μέχρι 30.000 ευρώ.
     - Πρόσωπο που είναι ανάπηρο το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά.
     Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, ορίζεται ότι δεν οφείλεται το ειδικό τέλος ακινήτων για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους παραπάνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον μήνες από τους δώδεκα που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους.
     Η απαλλαγή αυτή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
     Επίσης, μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται κανονικά αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή το ακίνητο είναι πάνω από 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε παιδί και μάξιμουμ 200 τ.μ. Στην περίπτωση αυτήν το ειδικό τέλος ακινήτων επιβάλλεται κανονικά για το επιπλέον εμβαδόν του απαλλασσομένου.

Προσφυγές
     Στο μεταξύ, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει -ίσως και σήμερα- ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Παράλληλα, ο σύλλογος προτίθεται να καταθέσει αίτημα προκειμένου να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.