Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014


 •  Οι λεγόμενοι  «παράγοντες» είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα είναι και πάλι κυρίαρχοι στη σταυροδοσία ή το γενικότερο αίτημα για ανανέωση θα εκτινάξει νέους υποψήφιους στις πρώτες θέσεις των συνδυασμών; (η λέξη νέος παρατίθεται όχι κατ’ ανάγκην με την ηλικιακή της διάσταση αλλά αφορώντας ανθρώπους που εμπλέκονται με τα κοινά για πρώτη φορά).
     Στο ερώτημα (ποιοι θα κυριαρχήσουν) οι απαντήσεις διίστανται: άλλοι λένε ότι οι «παράγοντες» θα...
...επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους, άλλοι πάλι προβλέπουν ότι οι κάλπες της 18ης Μαΐου κρύβουν εκπλήξεις - ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι μπορεί να φανταστεί ο μέσος πολίτης.
     Η απάντηση, πάντως, στο ερώτημα «παράγοντες ή νέοι;» δεν αφορά μόνο την εσωτερική κατάταξη των υποψηφίων (δηλαδή εντός του συνδυασμού) αλλά μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και όσον αφορά τους συνδυασμούς που θα περάσουν τελικά στο δεύτερο γύρο.

 •  Ουδείς συνδυασμός  στην περιφέρεια Ηπείρου ή σε δήμο του νομού Άρτας είχε ως χθες εγγραφεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάρτηση των εσόδων και δαπανών των Υποψηφίων και των συνδυασμών.
     Η κεντρική βάση δεδομένων εκλογικών δαπανών (ΚΕΒΔΕΔ) είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τις εκλογές (ekloges.ypes.gr) και οι συνδυασμοί που μετέχουν στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές (υποχρεωτικά σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων) οφείλουν να εγγραφούν και να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης.
     Στην εν λόγω βάση δεδομένων, που είναι προσβάσιμη και στο ευρύ κοινό, οφείλουν να αναρτούν έσοδα και δαπάνες τόσο οι συνδυασμοί όσο και οι υποψήφιοι, οι οποίοι δεν λαμβάνουν δικό τους κωδικό αλλά εξυπηρετούνται από τον ενιαίο κωδικό του συνδυασμού.

 •  Τον μπέλα τους  με τα γκάλοπ έχουν βρει οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, οι άνθρωποι των οποίων τρώνε κυριολεκτικά «πόρτα», προσπαθώντας να διερευνήσουν τις προθέσεις των εκλογέων, σε οποιαδήποτε από τις τρεις κάλπες.
     Αν σκεφτεί κανείς ότι μια τηλεφωνική δημοσκόπηση για να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που να είναι –όσο γίνεται- πιο κοντά στην πραγματικότητα, χρειάζεται ένα δείγμα 1000 απαντήσεων, παλαιότερα αυτό επιτυγχανόταν με 2.000-2.500 τηλεφωνήματα.
     Σήμερα για το ίδιο δείγμα απαιτούνται περί τα 8.000 τηλεφωνήματα, αφού οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να απαντήσουν ή, όταν απαντούν, εκστομίζουν πράγματα που δεν λέγονται… 

 •  Με την καθιερωμένη  λαμπρότητα και προσήλωση στας παραδόσεις ο ελληνισμός γιόρτασε ένα ακόμη Πάσχα, μπλα μπλα μπλα.
     Ο οβελίας ακριβοπληρώθηκε, τα βεγγαλικά έσκασαν, οι εφημερίδες και τα sites κατέγραψαν τον καθιερωμένο αριθμό τραυματιών, τσίκνα από το αρνί στις γειτονιές, η κλασική φωτο με τον πρωθυπουργό να ανάβει λαμπάδα την Ανάσταση μετά συζύγου και ρεπορτάζ για το Πάσχα των πολιτικών. Η φαντασία στην (τέταρτη) εξουσία.
     Και φυσικά, οι καθιερωμένες τους δηλώσεις, όπου όλοι εύχονται την Ανάσταση της χώρας την οποία σταυρώνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο με συνέπεια. Σα να εύχεται ο Άννας και ο Καϊάφας την Ανάσταση του Ιησού...

 •  Aπό σήμερα  θα επαναλειτουργήσει το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού μέσω των 5ψήφιων αριθμών, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται από τις Μονάδες Υγείας (πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ) του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
     Οι πολίτες μπορούν να καλούν για προγραμματισμό επισκέψεων στα 5ψήφια τηλεφωνικά νούμερα: 14554, 14784, 14884, 14900 και τις ώρες 7:00- 19:00.
     Πώς ονομάζεται όλο αυτό; Λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας (ΣΔΖΥΥ) στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, μεταξύ των οποίων και της Άρτας. Άλλως... το ΠΕΔΥ από σήμερα θα έχει και τηλέφωνα.
     Για γιατρούς δεν είναι βέβαιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.