Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υποχρεωτική η ψήφος

     Η Περιφέρεια Ηπείρου υπενθυμίζει ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η αρμόδια διεύθυνση Διοίκησης ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, από την περασμένη Τετάρτη, εάν κάποιος δεν ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, έχοντας δικαιολογία, θα υποστεί συνέπειες του νόμου.
     Αυτές ποικίλλουν, με ποινές φυλάκισης από ένα μήνα έως ένα χρόνο. Όσοι και όσες όμως δεν μπορούν...
...να ψηφίσουν λόγω ανωτέρας βίας, θα πρέπει να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα δικαιολογητικά.
     Συγκεκριμένα, των εκλογών μπορούν να απέχουν όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και το αποδεικνύουν με εισιτήρια και λοιπά έγγραφα, όσοι απέχουν πάνω από 200 χλμ. από τον τόπο βασικής τους εγγραφής την ημέρα των εκλογών και πρέπει να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση από τον δήμο όπου βρίσκονται την ημέρα τον εκλογών.
     Επίσης, όσοι για λόγους υγείας δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πρέπει να εφοδιαστούν με σχετικά ιατρικά αποδεικτικά έγγραφα. Τέλος, οι εκλογείς άνω των 70 ετών, εφόσον απέχουν από τις εκλογές, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.
     Για επιπλέον διευκρινήσεις η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύεται και στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου (www.ypes.gr). Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις εξαιρέσεων, όπως οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί, εφόσον σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν τους επιτρέψουν να ψηφίσουν στον τόπο βασικής τους εγγραφής.
     Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές. Ακόμα, προβλέπεται ότι εξαιρούνται υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λπ, στους οποίους λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

     Πού ψηφίζουμε;
     Ακόμα δεν έχουν οριστεί τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα γίνει η ψηφοφορία της 18ης και της 25ης Μαΐου. Ωστόσο, η διεύθυνση http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm θα δίνει τις απαντήσεις άμεσα, μόλις καθοριστούν τα τμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.