Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

 • Υψηλό κόστος  για τη λειτουργία της δημοκρατίας καλούνται να καταβάλουν οι υποψήφιοι. Για ορισμένους μάλιστα η «κάθοδος» στον εκλογικό στίβο κρύβει έξοδα που δεν είχαν καν υπολογίσει. Ορίστε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: η εκτύπωση των ψηφοδελτίων καλύπτεται οικονομικά από τους ίδιους τους συνδυασμούς και σε...
...ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μόνο από τους επικεφαλής των.

 • Όπως  μου έλεγε υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου, ο συνδυασμός του είναι υποχρεωμένος να τυπώσει τόσα ψηφοδέλτια όσα και το εκλογικό σώμα της Περιφέρειας, προσαυξημένα μάλιστα κατά 40%. Σε νούμερα αυτό σημαίνει ότι για τη Ήπειρο, κάθε συνδυασμός πρέπει να τυπώσει αριθμό ψηφοδελτίων που ξεπερνά τις 500.000(!) (384.503 ήταν οι εγγεγραμμένοι των εκλογών του 2010). Αυτός ο αριθμός των ψηφοδελτίων κοστίζει περί τα 5 με 6 χιλιάδες ευρώ!

 • Αρτινός  με μεγάλη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση το εντοπίζει από τώρα: το καλοκαίρι προμηνύεται «καυτό» στους δήμους αλλά και τις περιφέρειες στις οποίες θα εκλεγούν νέες δημοτικές αρχές και περιφερειακές αρχές. Ο λόγος; Από την ημερομηνία του δεύτερου γύρου των εκλογών (25 Μαΐου) μέχρι να αναλάβουν οι νέες αρχές (1η Σεπτεμβρίου) μεσολαβούν παρά μία 100 ημέρες.

 • Το διάστημα  είναι πάρα πολύ μεγάλο – πολύ μεγαλύτερο για παράδειγμα από το 2010 όταν μεταξύ του β’ γύρου των εκλογών (14 Νοεμβρίου) και της έναρξης της νέας θητείας μεσολάβησαν 47 ημέρες. Σ’ αυτό το διάστημα των 99 ημερών οι απερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, με βάση το νόμο, θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, θα έχουν όμως το ηθικό έρεισμα να επεκταθούν πέρα από τις τρέχουσες, καθημερινές υποθέσεις και σε μείζονα θέματα δεσμεύοντας τους εκλεγμένους ήδη διαδόχους τους;

 • Στην κυβέρνηση  υπήρξαν πάντως σκέψεις αντί η καινούργια θητεία να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2019 να ξεκινήσει 1η Ιουλίου 2014 και να ολοκληρωθεί 30 Ιουνίου 2019.Άλλωστε, και η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που από φέτος θα εκλέγεται την ίδια ημέρα με δημοτικές και περιφερειακές αρχές στην Ελλάδα (25 Μαΐου), την 1η Ιουλίου ξεκινά. Ωστόσο, αν αναλαμβανόταν πρωτοβουλία να μειωθεί κατά δύο μήνες η θητεία των σημερινών περιφερειακών και δημοτικών αρχών είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε... εξέγερση των αιρετών, η θητεία των οποίων είναι ούτως ή άλλως μειωμένη κατά 4 μήνες (ολοκληρώνεται τέλος Αυγούστου αντί για το τέλος του χρόνου). Έτσι, προέκυψε το «νεκρό» διάστημα των 99 ημερών.

 • Αμέτρητοι  οι υποψήφιοι σύμβουλοι στην περιοχή, πολλές οι γκάφες, οπότε οι έμπειροι έχουν διορθωθεί.
     Τους συστήνουν φερειπείν κάποιον σε μια παρέα.
     - Να σας ρωτήσω, είστε μήπως υποψήφιος στις εκλογές;
     - Εγώ; Όχι, πώς σας ήρθε...
     - Α, ωραία. Πάρτε την κάρτα μου τότε, ελπίζω να με βοηθήσετε, εγώ είμαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.